MAANANTAI

Viikko-ohjelmamme alkaa liikuntapainoitteisella päivällä. Yhteistyössä on mukana Santasport-keskus. Liikuntapäiviämme vetävät Santasportin työntekijät ja liikunnalliset vapaaehtoistyöntekijät.

Tapaamme Santasportin pääsisäänkäynnin edustalla. Liikuntasaleihin meillä on varattu tila, jossa voimme opetella joko telinevoimistelua tai perinteisiä joukkuelajeja, kuten polttopalloa ja pikipataa. Pääsemme myös uimahalliin.

Hiihtoladut ja hiihtoon kuuluvat tarvikkeet (monot, sukset, sauvat) ovat varattu meille talvella joka toinen maanantai. (Tarvikkeita käytettävissä 22 kpl.) 

Santasportissa on sauna-mahdollisuus joka maanantai-iltapäivä!

~

Viikko-ohjelman maanantain osiossa oppimismuotona on liikunnallisuus. Suomalaiset ovat tiedettävästi liikunnallista ja aktiivista kansaa, keille laiskottelu ja maleksiminen ei sovi. Hyvin monella meistä on jokin liikunnallinen harrastus, jossa voi toteuttaa itseään, irrottautua arjesta, taikka aloittaa vaihtoehtoinen kilpaura. Nykyinen yhteiskunta asettaa kuitenkin omat haasteet liikunnan ylläpitämiseen, joten siksi "Fyysisen aktiivisuuden lisääminen kaikissa elämänvaiheissa ja väestöryhmissä on nostettu yhdeksi Suomen terveyspolitiikan tavoitteeksi." (Terveyttä edistävän liikunnan nykytila ja muutokset. Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisuja 2011:15). 

Tahdomme koulutussuunnitelmassamme jakaa liikuntapäivän avulla maahanmuuttajille tietoa Suomalaisista yleisistä liikuntalajeista, sekä kertoa kuinka liikunta on osa suomalaista kulttuuria. Täten maahanmuuttajat pystyvät asettumaan osaksi yhteiskuntaamme liikunnan saralla.

 

TIISTAI

Tiistai on varattu Suomen kielen ja kulttuurin opiskelulle. Opetus järjestetään yhteistyönä Rovaniemen kansalaisopisto Rovalan kanssa.

Kielen kurssi on keskitason kurssin, jossa kerrataan ja syvennetään aiemmin opittuja taitoja, laajennetaan sanavarastoa, sekä kehitetään puhevalmiutta ja puheen ymmärtämistä. Kurssi edellyttää hyvää luku- ja kirjoitustaitoa.

Useimmat kielten kurssit järjestetään 1-2 kertaa viikossa, kaksi tuntia kerrallaan. Meidän kurssimme on kuitenkin intensiivisempi, kurssi on kello 9–17. Osallistujat saavat ruoan kurssipaikalla.

Kielen lisäksi osallistujat saavat tutustua Suomen kulttuuriin. Osallistujat harjoittelevat ja tutustuvat suomalaisiin tapoihin, juhlapyhiin sekä niihin liittyviin perinteisiin. Sen lisäksi heillä on mahdollisuus tutustua perinteisiin suomalaisiin ruokiin.

Päivän tarkoituksena on kotouttaa maahanmuuttajia Suomeen, kielen ja kulttuurin tuntemuksen avulla. Kielen opiskelun avulla on mahdollista parantaa ja tehostaa työnhakua. Työpaikan saaminen on tärkeä osa uuteen kotimaahan ja kulttuuriin integroitumista. Toivottavasti Suomen kielen ja kulttuurin opiskelu edesauttaa tämän tavoitteen saavuttamista.

 

KESKIVIIKKO

Poronhoito on Pohjois-Suomessa ja Lapissa tärkeä elinkeino. Erityisesti pohjoisen pienissä kylissä poronhoitoa pidetään yhtenä merkittävimpänä työllistäjänä ja kylien elinvoimaisuuden ylläpitäjänä. Poro on Suomelle ja erityisesti pohjoiselle Suomelle mittaamattoman tärkeä. Koko Suomen pinta-alasta jopa 36% on poronhoitoaluetta. Poroja pidetään myös Lapin matkailun vetovoimaisena kärkituotteena ja sitä hyödynnetäänkin laajasti markkinoinnissa. Vaikka porotalous keskittyy Suomen pohjoisempaan osaan, niin koko Suomi hyötyy porosta, vaikka sen kokonaisarvoa imagoineen ja kulttuureineen on vaikea mitata rahassa.

 

Porotilamatkailuyrittäjät tarjoavat matkailijoille aitoja poroelämyksiä ja tutustua porotilan arkeen. Porotilamatkailun merkitystä voidaan katsoa erityisesti pienten pohjoisten kylien monipuolistumisessa, matkailun tarjoamina työpaikkoina, sekä porotalouden kannattavuuden kohentumisena. Erityisesti poronhoitoon perustuva matkailu avaa mahdollisuuksia poroelinkeinon kehittämiseen ja tarjoaa välittömän siteen poronhoitoon ja porotalouteen. Porotilamatkailuyrittäjät ovat pääasiassa poromiehiä, jotka toteuttavat poronhoitotyön lomassa matkailupalveluita.

 

(Lähteet: https://paliskunnat.fi/poro/poronhoito/, https://www.craftmuseum.fi/poro/poro/nyt.html)

 

Päivän ohjelmana on käydä tutustumassa Lapin porotalouteen Konttaniemen porotilalla, Napapiirin porofarmilla, joka sijaitsee 7 km päässä Rovaniemeltä. Porotilalla ohjattu vierailu tapahtuu yhdessä vapaaehtoistyöntekijöiden kanssa. Vierailu kestää noin 2-3 tuntia, jonka jälkeen tilalla on ruokailu. 

 

Tutustumiskäynnin jälkeen siirrytään Rovaniemelle tiedekeskus ja museo Arktikumiin, jossa näyttelyt johdattavat Pohjois- Suomen arktisiin olosuhteisiin, luontoon, kulttuuriin ja sen historiaan.

 

Vierailupäivän tavoitteena on tutustuttaa maahanmuuttajat yhteen Lapin ja Pohjois- Suomen merkittävimpään elinkeinon alueeseen, sekä tärkeään työllistäjään niin poronhoidon, kuin matkailunkin osalta. Myös Lappilainen kulttuuri ja luonto tulevat osaltaan tutuiksi. Tarkoituksena on ennen kaikkea pyrkimys maahanmuuttajien kotoutumiselle ja työllistymiselle, etenkin Suomen pohjoisosissa. Pidemmän aikavälin tavoitteena voidaan nähdä myös porotalouden kannattavuuden jatkuminen, sekä Lapin eri alueiden monipuolisuuden kohentaminen.

 

 
 

TORSTAI

Torstai-päivän tavoitteena on henkilökohtainen urasuunnittelu ja maahanmuuttajien työvalmiuksien ja oman osaamisen tunnistamiseen ja markkinointiin liittyvät menetelmien tukeminen. Pyritään antamaan eväitä työnhakuun ja kertomaan koulutusmahdollisuuksista, sekä kursseista yleisesti Suomessa, sekä Rovaniemellä.

 

Päivä koostuu kahdesta infosta koskien koulutusmahdollisuuksia,työnhakua, työtä ja yrittäjyyttä, sekä tukia, etuja ja muita työntekijän oikeuksiin liittyviä asioita Suomessa. Aiheena on myös suomalainen työyhteisö ja siihen sopeutuminen.

Infojen jälkeen iltapäivä on varattu henkilökohtaiselle uraohjaukselle pienryhmissä. Maahanmuuttajat saavat henkilökohtaisen uraohjauksen lisäksi apua muunmuassa oman (mahdollisen) tutkinnon tunnistamiseen, sekä työnhakuun ja lisäkoulutusmahdollisuuksiin.

Kumpikin info kestää n. 2h, sekä iltapäivän uraohjaus n.2-4h ryhmästä riippuen. Tarkoituksena on tarjota mahdollisimman kattava henkilökohtainen apu uraohjauksessa jokaiselle maahanmuuttajalle. Ruokailu ja tauot pidetään tilaisuuksien välissä, sekä tilat mahdollistaa Rovala-Opisto.

Yhteistyössä SPR, Infopankki,Moninet, Lapin TE-toimisto,Kela ja Rovala-opisto (tilat)

 

PERJANTAI

Ajatus perjantain ohjelmasta lähti liikkeelle Rovaniemen järjestötalolla helmikuussa järjestetystä Ravintolapäivästä. Ravintolapäivänä maahanmuuttajilla oli mahdollisuus tarjota oman kotimaansa perinteisiä ruokia, ja tutustuttaa suomalaisia ruoan kautta muihin kulttuureihin.


Yksi osa perjantain ohjelmaa on kokkaaminen. Maahanmuuttajat ja vapaaehtoisina hankkeessamme toimivat suomalaiset, kokkaavat yhdessä etnisiä ruokia, jotka ovat osa maahanmuuttajien kulttuuria. Kokkaaminen yhdessä on yhteisöllistä toimintaa, ihmiset viettävät aikaa rennossa ja hyvässä ilmapiirissä toisiinsa ja toistensa kulttuuriin tutustuen.


Toisena osana perjantaista ohjelmaa on kädentaitoihin tutustuminen. Inspiraationa ohjelmaan on ollut Sami Living Room-tapahtuma, jossa tutustuttiin saamelaisuuteen erilaisten kädentaitojen, kuten askartelun avulla. Tämä on hyvä tapa tutustua vieraaseen kulttuuriin, koska jokaisessa kulttuurissa on omat perinteiset käsityöt, jotka kertovat jotakin kyseisestä kulttuurista. Kokkaamisen lisäksi, myös kädentaitojen harjoittaminen on yhteisöllistä toimintaa, jonka lomassa on hyvä tutustua uusiin ihmisiin.

 

 

LAUANTAI-SUNNUNTAI

Suomessa on yli 180 000 järveä ja noin 70% Suomen pinta-alasta on metsien peitossa. Järvet ja metsät tarjoavat sekä toimeentuloa että monia virkistys- ja harrastusmahdollisuuksia. Suomessa niin kuin muissakin Pohjoismaissa on käytössä jokamiehenoikeudet, jotka sallivat vapaan luonnossa liikkumisen. Myös marjastus, sienestys ja onkiminen kuuluvat jokamiehen oikeuksiin ja niistä saadut myyntitulot ovat kerääjälle verottomia. Valitettavasti silti yli 80% metsien marjoista jää joka vuosi poimimatta. Yksi luontoretken tavoitteista on tutustuttaa maahanmuuttajat jokamiehenoikeuksiin ja velvollisuuksiin sekä metsien ravinnoksi kelpaaviin kasveihin ja sieniin.

Uudessa maassa ja vieraassa kulttuurissa joutuu kohtaamaan päivittäin uusia asioita ja muutos on jatkuvasti läsnä. Informaatiotulva ja uusi ympäristö voi aiheuttaa stressiä ja rauhattomuutta. Muutoksiin liittyy usein luopumista, haasteita ja uuden oppimista, mutta muutos sisältää aina myös mahdollisuuksia. Luonto on mitä otollisin paikka uudistaa ajatuksia, keskustella toisten ihmisten kanssa ja rauhoittua. Muutos- ja sopeutumiskyky vahvistavat arjessa pärjäämistä ja ovat tärkeitä hyvinvointitaitoja. Miten säilyttää omat voimavaransa silloinkin, kun tarvitaan keskeneräisyyden sietokykyä ja kärsivällisyyttä? Kuinka reagoimme toisten ihmisten odotuksiin erilaisissa tilanteissa?

Muun muassa näitä kysymyksiä pohditaan leirinuotion äärellä retkellä mukana olevan hyvinvoinnin ja mielentaitojen valmentajan kanssa.

Viikonlopun luontoretki toteutetaan Napapiirin retkeilyalueella yhteistöinä Lapland Safarin kanssa. Ammattitaitoinen eräopas perehdyttää ryhmäläiset oikeanlaiseen retkeilyvälineistöön, joka mahdollistaa metsässä yöpymisen sekä liikkumisen myös talviaikaan. Lisäksi jokaiselle luontoretkelle lähtee mukaan viisi Rovaniemen Retkeilijöiden jäsentä, joiden tehtävänä on tutustuttaa maahanmuuttajat luonnon saloihin. Eri etnisten ryhmien välinen vuorovaikutus auttaa lisäksi ehkäisemään syrjäytymistä ja vihamielisyyttä, joten mukana olevilla vapaaehtoistyöntekijöillä on tärkeä rooli myös tältä osin.